А чи знаєте ви, що існує зв’язок між Венеційським карнавалом
та млинницею АРМ-ЕКО?
І пов’язує їх – Масниця, або як у нас ще називають свято
Колодія. Цікаво, що воно не церковне а прадавнє народне язичницьке свято.
Здавна люди вирішили весело проводити зиму та з радістю зустрічати весну . І
таке свято практично і досі є чи не у кожного європейського народу. Протягом
тижня проводяться гучні гуляння - карнавали (саме слово “карнавал” походить від
латинського carnem vale – м’ясо прощавай). Тобто Венеційський карнавал – то та
сама Масляна, тільки в іншій країні. Є це свято і у чехів - Менсопуст, у
словаків – Фашіанг, у поляків – Запусти, у росіян – Маслєніца.
У нас, в Україні це свято відоме як Масниця , або ж Колодій.
Щоправда в деяких районах його називають і Запусти, Пущення, Заговини, Сирний
тиждень.
Сама Масляна немає визначеної дати, бо відтепер
залежить від свята Великодня. Християнська церква
прив'язала його до тижня напередодні Великого посту. Тому цього року, зважаючи
на те, що Пасха буде пізня – аж 2 травня – мінус 48 днів посту – і вуаля –
тиждень Масляної буде з 8 по 14 березня!
Якщо ви любите історію, то ми вам
нагадаємо, що вперше Масниця в календарях наших предків згадувалася у IV ст.
н. е. (календарі із села Ромашки Київської області та із Лепесівки—
сучасної Хмельницької області). Свято активно відзначалося не лише в період
язичництва, а й після запровадження християнства князем Володимиром у 988 році. Найбільш активного святкування
Масниця набула у IX—XII століттях, в часи і на теренах Київської Руси.
Колодій збігався в часі із Сиропусним тижнем,
останнім тижнем Масниці. Це останній напередодні Великого посту
тиждень, коли можна було справляти весілля. Цей тиждень також називали Бабським
тижнем або просто Бабським. Протягом цього тижня чоловікам
належало слухатися жінок і витримувати їхні збиткування.
Хоч християнська церква
додала це свято до свого календаря, і зробила останнім етапом підготовки до
Великого посту, саме свято і досі має низку язичницьких ритуалів та обрядів. У
ті стародавні часи масничний тиждень
називали Сирною седмицею. Адже тоді
можна було їсти сир і масло, молоко та яйця. М'ясо ж було під суворою
забороною. Нині ж це дуже веселе й ситне народне свято зі смачною їжею,
музикою, піснями та різноманітними розвагами. Від спалення солом’яного опудала –
до приготування млинців чи вареників!
Ну звісно, яка ж
масляна – без млинців! Їх печуть кожного дня , починаюся з понеділка – із пшеничного,
кукурудзяного, житнього чи вівсяного борошна. До смаку додають здебільшого
масло, сметану, мед, фрукти, сир чи ікру.
Просто ідеальні чудові
млинці виходять на млинниці виробництва АРМ-ЕКО. Придбати її можна тут.
Перший млинець за
традицією віддавали бідній людині, щоб вона згадала усіх померлих родичів.
І наостанок, народні
прикмети та повір’я на Масницю!
Мороз на Масляну – до теплого літа і гарного врожаю.
Якщо перед Масляною вдарили морози – літо буде холодним і дощовим.
Якщо неділя перед масничним тижнем видалася похмурою й дощовою - навесні буде великий врожай грибів.
Якщо в останній день Сирного тижня погана погода, значить всю весну буде ясно й тепло.
Багато бурульок на дахах на Масницю – майбутній рік буде врожайним і успішним для нових починань.
Чим більше млинців на столі, тим більше буде сонячних днів у році.
Якщо млинці на Масляну виходять пишними і добре печуться, то рік буде благополучним.
Якщо млинці виходять дуже тонкими, товстими або безформними – це прогнозує проблеми і невдачі.
Якщо млинець пристав до сковорідки, то в найближчий рік дівчині заміжжя не бачити.
Якщо дівчина зустріла на Масляну напідпитку чоловіка – скоро вона і судженого свого зустріне.
Якщо перший спечений дівчиною млинець виходив рівним і золотим, легко перевертався на сковорідці, то це до щасливого й швидкого заміжжя.
Якщо на Масляну прийшли несподівані гості, то вони принесуть у ваш дім щастя та удачу.
Якщо купити Млинницю АРМ-ЕКО - усі наступні Масляні будуть смачними та щасливми! :)
Залишити коментар