Сьогодні
цей популярний предмет домашнього вжитку є чи не в кожній оселі. Але мало хто
знає, звідки і коли електрочайники з’явилися і стали невід’ємною частиною
кухонного приладдя.
Кажуть,
що ідея належить полковнику Кромптону, який у 1983 році к Канаді до звичайного
чайника вмонтував підставку з нагрівальним елементом. Такий чайник став
прототипом першого електрочайника, але був не дуже вдалою його версією – адже споживавав
надто багато енергії, дуже довго грів, і до того ж був надто важким. І
нагадував він більше електроплиту, але невеличку J
Але
ось, 40 років потому, у 1923 році Артур Лардж винайшов новий нагрівальний
елемент, який вже можна було занурювати у воду. Це значно пришвидшило і час
нагрівання і час популяризації електрочайників. Три роки пізніше в Німеччині
Рассел Хоббс удосконалив електрочайника приладнавши до нього пристрій, який не
дозволяв включати чайника без води.
А
вже наприкінці ХХ сторіччя спіральний нагрівач замінили елементом, що почали
робити із нержавіючої сталі Більше того із середини чайника елемент перемістили
на дно.
З чого робили електрочайники?
Від
початку існування чайники робили із різних матеріалів. Серед них і срібло,
мідь, хромована сталь, алюміній.
Вже
зараз для вироблення електрочайників використовують більш сучасні матеріали –
нержавіючу сталь, скло, пластик.
А чи знаєте ви, що
Німецька фірма “AEG” наприкінці 19 століття випускала майже сотню найменувань різних електричних приладів, серед яких і електрочайники!
Купити сучасні електрокип’ятильникидля ресторану, кафе чим їдальні можна тут!
Сучасні електрочайники
здебільшого пластмасові, мають автоматичний вимикач на основі біметалічної
пластини. Вони зазвичай мають скляне прозоре віконце, через яке зручно
спостерігати за рівнем води. Також вони оснащені електричною контактною
підставкою, яка дає змогу від’єднувати чайник від дроту. А в деяких навіть є
спеціальні фільтри для води.
Як продовжити термін служби електрочайника?
Варто щоразу після використання виливати з чайника всю воду.
Не забувайте, що відкритий нагрівальний елемент включеного в мережу чайника завжди повинен бути повністю покритий водою.
Якщо ви живете в регіоні, де вода відрізняється підвищеною жорсткістю, частіше видаляйте з чайника накип.
Зовнішній корпус чайника протирайте вологою тканиною (в разі необхідності, змочіть ганчірку в харчовій соді). Ніколи не користуйтеся абразивними засобами, порошками або гелями, оскільки вони можуть подряпати і знебарвити пластик.
Ні в якому разі не занурюйте чайник, шнур, вилку і підставку в воду.
Щоб видалити частинки накипу з фільтра, прополощіть його і очистіть щіточкою під проточною водою. При сильному забрудненні помістіть фільтр на ніч в слабкий розчин столового оцту або лимонного соку.
Залишити коментар