Приборканий холод

Приборканий холод


З настанням холодів саме час згадати про те, як людство навчилося використовувати холод в своїх цілях, і до якої досконалості дійшло зараз, використовуючи сучасні технології.

Перші холодильники

Потреба зберігати свою їжу в придатному стані плюс гостра спостережливість людини призвела його до того, що вона зрозуміла - в холоді їжа зберігається краще і довше. Тому людина розумна стала копати собі яму, вірніше не собі, а для своєї їжі, яку почала там зберігати. Ще в Стародавній Персії місцеві жителі викопували величезні підземні сховища для льоду, так звані «яшкаль», схожі яким історики знаходили і в стародавніх Римі і Греції. Але справжній перший холодильник з'явився набагато пізніше - в 1805 році. Тоді американець Олівер Еванс розробив дизайн холодильного пристрою, що працює за принципом паро-сжателю. А в 1834 році Якоб Перкінс удосконалив ідею і створив перший персональний холодильник, і навіть запатентував його.

А ось перші холодильники в Україні (тоді СРСР) зробили в Харкові в 1937 році на місцевому тракторному заводі. Спочатку їх зробили всього лише десять штук, і вони були компресійні.

Сучасні холодильні установки

Сьогодні холодильником вже нікого не здивуєш. Він є практично в кожному будинку. Але це обладнання значно відрізняється від того, яке використовують в торговій або промисловій сфері.

А найбільш поширеними споживачами холодильних установок є:

• Харчова промисловість - заморозка, охолодження, зберігання, транспортування продуктів потребують всілякої холодильної техніки, від рефрижераторних суден і вагонів, холодокомбінатів, овочесховищ, і до морозильника з морозивом, тобто торгове холодильне обладнання.

• У приміщеннях будь-якого типу використовуються системи кондиціонування повітря

• Автомобільна промисловість - ті ж кондиціонери

• хімічна і нафтогазопереробна промисловості

• Фармакологія та медицина

• Будівництво, в тому числі, заморожування грунту.

• Машинобудування

• Спортивні та розважальні споруди

• Виробництва прісної води з морської і в багатьох інших областях і сферах людського життя.

Але здебільшого, все холодильне обладнання поділяють на три категорії:

- промислове

-Торговельне

-побутове

Промислове холодильне обладнання це обладнання, яке використовують на великих підприємствах, де застосовуються установки, що мають холодопродуктивність більше 15 кіловат. Такі холодильні машини складаються з компресора, конденсатора, воздоухоохладітеля і терморегулюючого вентиля. Залежно від застосовуваного хладагента вони бувають аміачні і фреонові. Холодоагент в таких машинах стискається за допомогою компресорів. А ось в абсорбційних холодильних машинах холодоагент абсорбується рідким або твердим компонентом. Ще є пароконденсаціонние холодильні машини, в яких рідкий холодоагент поглинає тепло і переходить в пар, а потім, скинувши тепло, повертається в рідкий стан.


Торговельне холодильне обладнання це холодильні установки середньої і малої потужності. Їх використовують для короткочасного зберігання і демонстрації, що швидко продуктів в магазинах, супермаркетах, кафе, ресторанах і т.п. Сюди ми також відносимо збірні холодильні камери, призначені для тривалого або короткострокового зберігання продуктів на складах або в підсобних приміщеннях.

В основному, будову холодильних шаф стандартне - збірні холодильні камери складаються з теплоізоляційних панелей типу «сендвіч». Двері низькотемпературних холодильних камер обладнуються електронагрівачами, щоб уникнути примерзання до дверної коробки. Такі холодильні шафи можуть мати різний обсяг, різну кількість полиць, форму дверей - розсувні або орні, і навіть функцію автозаморозкі.

А ось холодильні прилавки бувають:

- низькотемпературні. Їх застосовують для зберігання і демонстрації заморожених продуктів;

- середньотемпературних. Їх використовують тільки для охолодження продуктів або напоїв, так як всередині підтримується невелика плюсова температура.

- комбінованими. У них можна зберігати охолоджені або заморожені продукти.

Великий вибір якісного холодильного торгового обладнання представлений на сайті компанії АРМ-ЕКО. Компанія пропонує не тільки холодильні установки власного виробництва, а й провідних виробників світу.

А ось малопотужне побутове холодильне обладнання (домашній холодильник) призначене для заморожування або зберігання раніше заморожених продуктів. Вони обладнані компресійними холодильними машинами. Їх потужність вказується за допомогою спеціального маркування (зірочками): одна зірочка означає, що мінімальна температура морозильної установки дорівнює мінус 6 градусів; дві зірочки - мінус 12 градусів; три зірочки - мінус 18 градусів.

Залишити коментар