Ця жаровня, яка прийшла до нас з Близького Сходу, міцно увійшла в побут сучасних поціновувачів смаженого м'яса в усьому світі. Насправді мангал від турецького Mangal (кошик з вугіллям), і араб. ممنقل - вважається різновидом гриля.
Для того, щоб приготувати м'ясо в мангалі, його попередньо маринують, нарізають шматочками і нанизують на шампури (металеві прути). Вони рівномірно обертаються і завдяки високій температурі м'ясо покривається чудовою скоринкою, і при цьому пропікається зсередини.
Які види мангалів існують?
Здебільшого всі мангали можна розділити на два види:
- стаціонарні
- переносні
У самих мангалах для створення потрібної високої температури можуть використовувати:
- дрова
- вугілля
- брикети
- газ
- електроенергію
Але! Якщо класифікувати мангали за категорією матеріалу з якого їх виготовляють, то тут різновиди такі:
- зроблені з каменю
- з цегли
- з метала
У свою чергу металеві мангали можуть виготовлятися зі сталі:
- вуглецевої (оцинковані)
- нержавіючої
- чавунної
Мангал шкідливий або корисний?
Напевно ви чули, що існує думка, що їжа приготована на мангалі дуже шкідлива, так як приготовлені на вугіллі продукти порушують роботу травлення і насичують організм канцерогенами.
Насправді фахівці знають, що шкідливість того чи іншого блюда визначає набір факторів:
- матеріал, з якого виготовлена мангал
- конструкція мангала
- якість палива
- вид продукту
- технологія приготування
Адже професійні кухарі знають, що через те, що в мангалі повинна бути висока температура приготування, найбільш оптимальним матеріалом для самого мангалу є нержавіюча сталь. Такі мангали практичні при використанні: не бояться вологи, стійкі до теплових навантажень, за ними легко доглядати, вони довговічні.
Дуже хороший матеріал чавун, але через свою вагу його не завжди вигідно використовувати.
А ось рівень безпеки мангала з вуглецевої (оцинкованої) стали залежить від типу жаростійкої фарби / емалі, що захищає метал від корозії. На жаль більшість моделей для мінімізації витрат із виготовлення покриваються дешевими сполуками, які не витримують нагрівання вище 180-200 градусів. А при нагріванні фарба вигорає, виділяючи при цьому небезпечні для здоров'я випаровування.
Функція отворів в мангалі
Зізнаємося, ці дірочки незмінний атрибут побутових мангалів - практично марні, і навіть шкідливі! Пересічні кухарі вважають, що саме вони забезпечують приплив повітря. В принципі це так тільки для нижнього ряду отворів, а верхні існують тільки для декору. Але саме нижній ряд може зробити приготовану страву на мангалі шкідливою!
Адже контроль над температурою нагріву тоді має не користувач, а ... вітер! Тому одні шматочки підгорають, інші підрум'янюються, а треті взагалі залишаються сирими! Як наслідок таке нерівномірно просмажене м'ясо може стати причиною отруєння або розладів!
Тому професійний мангальник вибирає якісний мангал з нержавійки з закритими стінками. У них піддув здійснюється за допомогою лопатки для роздування вугілля. Тому м'ясо прожарюється рівномірно і виходить більш соковитим.
Де можна купити хороший мангал з нержавіючої сталі?
Виготовити мангал з якісної нержавіючої сталі для професійного використання в Україні пропонує виробник торгово-промислового обладнання № 1 компанія АРМ-ЕКО.
На сайті нашого інтернет-магазину ви знайдете обладнання, яке можна використовувати не тільки в кафе або ресторанах, але і на виїздах - фестивалях, корпоративах і концертах.
Ми виготовляємо мангали з електроприводом і дуже великих розмірів, які здатні приготувати цілу тушку тварини.
Залишити коментар