Коли йдеться про повітря, то ми всі прагнемо дихати свіжим і
чистим. Втім саме приємні запахи їжі спонукають нас заглянути до улюбленої кав’ярні
чи булочної аби скористатися можливістю
і перекусити улюбленою стравою.
Проте, коли ми приходимо до ресторану наявність у ньому насичених
запахів кухні спантеличить будь кого. Якщо заклад працює без витяжки на кухні,
то скоріше за все від неприємних запахів, задухи чи підвищеної вологості його не
врятує навіть високий професіоналізм кухарів.
Саме тому на кухнях закладів громадського харчування встановлюють
спеціальні професійні витяжки, які ефективно видаляють запахи їжі та надлишкове
тепло з кухні. Кондиціонери в таких приміщеннях не встановлюються!
Варто зазначити, що зали для відвідувачів, танцювальні майданчики та адміністративні приміщення варто оснащувати спеціальним вентиляційним обладнанням, яке відповідатиме технічним вимогам чи особливим потребам закладу.
Усі ресторатори та кухарі знають, що найбільше місце створення
та скупчення різноманітних запахів на кухні знаходиться у гарячому цеху біля
кухонних плит, жаровень чи мангалів. Саме тому тут варто використовувати спеціальне
технологічне обладнання – витяжні зонти з жировловлювачами.
Адже у процесі готування виділяється пар, запахи і тепло.
Сам пар - нагріте повітря з частинками води дуже легкий, тому без проблем піднімається вгору і йде в
витяжку. А ось запах їжі містить в собі важкі молекули самої їжі, розчиненої в
повітрі. Тому він осідає на кухонних поверхнях і проникає в зал. Навіть
найсильніший витяжний вентилятор не здатний їх видалити. Тому сама витяжка в
кухні працювати не буде, якщо немає приточної системи вентиляції. Адже повітря,
яке видаляє кухонний зонт потрібно повертати назад в кухню чистим від приточної
системи вентиляції. Інакше витяжка буде вловлювати тільки пару. Запахи від
готування і тепло будуть поширюватися по всьому ресторану. Тому аби прибрати
кухонні запахи і тепло витяжка повинна мати колосальну продуктивність.
Найменший витяжний зонт 800х800 над плитою в ресторані видаляє обсяг повітря
достатній для вентиляції обіднього залу на 20 осіб.
ВАЖЛИВО! Потужність та продуктивність вентиляційної системи на кухні закладу громадського харчування напряму залежить від кількості та технологічного навантаження техніки, що на ній використовуються. Тому зонт технологічної витяжки має бути на 10 см більший за варочну поверхню!
Також для того, аби запахи з кухні не потрапляли в зал, при
проектуванні вентиляції кухні ресторану варто закладати зменшену на 10%
кількість свіжого повітря. Цю приточну вентиляцію
варто встановлювати на протилежній стороні від витяжки.
Коли ж можна відмовитися від приточної системи?
Такий варіант можливий, якщо ваш заклад працює з орієнтацією
на доставку тобто без відвідувачів, або якщо ваша закусочна знаходиться у
фудкорті торгівельного центру. У них здебільшого свої централізовані системи
вентиляції.
А ми пропонуємо вам придбати зонт острівний з жиропоглинаючим фільтром виробництва компанії АРМ-ЕКО! Вони виготовляються із нержавіючої сталі, тому легко миються не піддаються впливу агресивних речовин та кислот. Дуже довговічні та надійні.
Коментарі (0)
Залишити коментар